רשלנות רפואית: האם חייב שיהיה נזק בשביל לתבוע?
הגדרה של תביעות נזיקין, באופן טבעי, היא שנגרם נזק מסוים. הגדרה של תביעות רשלנות הרבה פעמים נגזרת מתוך הגדרה של נזיקין, כלומר, אפשר לטעון לרשלנות אם מוכח נזק מסוים. האם זה המקרה ברשלנות רפואית?
מה זו בעצם רשלנות רפואית?
הגדרה של רשלנות רפואית היא ברורה, למרות שלא תמיד היא חדה ואפשר בהחלט לערער עליה. ההגדרה הברורה ביותר היא, מקרים בהם הרופא נקט בגישה שמנוגדת לאופן הסביר שהוא היה צריך לנהוג בהתאם למקרה ועל כן הטיפול לא בוצע כמו שצריך ואכן נגרם נזק למטופל.
רצוי מאוד, לפני שפונים לעורך דין ובוחנים את האפשרות להגיש תביעה, לקרוא עוד על רשלנות רפואית על מנת לדעת, מתי בדיוק טיפול מוגדר כרשלני ומה צריך בשביל להגיש תביעה כזו. על כל פנים, חשוב לדעת את ההיבט המרכזי בתביעות מסוג זה והוא, האם נגרם נזק או לא.
לפני שנגיע לנקודה זו, חשוב להבהיר, תביעות רשלנות רפואית בניגוד לתביעות בתחומים אחרים, לא חייבות להתבצע מיד. החוק מאפשר להגיש אותן גם 7 שנים אחרי שניתן הטיפול, מהיום למעשה שנגרם הנזק.
האם חייבים להוכיח נזק במהלך התביעה?
תביעת רשלנות רפואית מורכבת משני חלקים. חלק אחד מתייחס לטיפול הרשלני, חלק שני מתייחס למידת הנזק שנגרם למטופל. למעשה, הוא חייב להוכיח שנגרם לו נזק כתוצאה מהטיפול, בין אם זה נזק בריאותי, פיזי, ובין אם זה נזק נפשי. רק אם הוא יצליח להוכיח שנגרם לו נזק, הרי שיש לו קייס לתביעה.
אך זה לא מספיק להוכיח שנגרם לו נזק, שכן הוא צריך להוכיח קשר ישיר בין איכות הטיפול, קרי הרשלנות, לבין הנזק. יכול להיות בהחלט שנגרם לו נזק, אך יתברר שאין בינו לבין הטיפול שום דבר. כמו כן, ייתכן שהוא יצליח להוכיח שהטיפול היה רשלני, אך לא נגרם לו שום נזק, ואז תעלה השאלה אם יש לו קייס לתביעה, שכן הוא לא נפגע כתוצאה מהטיפול, ואז זו שאלה האם לטפל במצב בכלים משפטיים או אחרים.