פייק ניוז בישראל: דוגמאות שיגרמו לכם להתפקע מצחוק
כל אחד מכם בוודאי נתקל במישהו שהחליט לשתף תמונה של חתול עם כותרת מרהיבה: "חתולים הם חייזרים? התגלו הראיות!". התופעה של פייק ניוז הפכה להילולה בלתי נגמרת שמערבת כמעט כל נושא, במיוחד כאשר מדובר בישראל. עם מדיה חברתית שמכילה את כל האפשרויות, אנחנו עדים לתופעות מצחיקות ומוזרות שלא כדאי לפספס. אז, מה קורה כאשר פייק פוגש את ישראל? לשם כך נבנה את הרשימה המשעשעת של המקרים המוזרים, דוגמאות נפלאות ומשעשעות שפשוט לא נוכל להתעלם מהן.
מה זה בעצם פייק ניוז?
בואו נדבר ברצינות לרגע – פייק ניוז זה לא עוד תיקול של עיתונאי שנבהל מדו"ח הכספים שלו. מדובר במידע שקרי או מטעה, שיכול להיות מיוצר מסיבות רבות. לפעמים זה סתם בשביל הצחוקים, לפעמים כדי להשפיע על דעת הקהל, ולפעמים פשוט כי יש אנשים שאוהבים לתבל את החיים. האם אתם מוכנים לעוד כמה דוגמאות משעשעות?
1. הפלא שהפך לפלסטר: כנסיית החתולים בירושלים
יש אנשים שמחפשים את אלוהים בכל מיני מקומות – מסעדות, כנסיות, ובשנים האחרונות אפילו בפייסבוק. אלא שכנסיית החתולים בירושלים קיבלה יחס הולם ברשתות החברתיות אחרי שמישהו החליט לספר שיש חתולים קדושים שמקבלים תפילות. כמובן, לא קיימת כנסייה כזו מהותית ולחתולים אין תקנון מסודר של תפילות, אבל זה לא הפריע למעריצים לחגוג. תחשבו על זה: במקום מסביר פנים, מדברים עם חתולים. פלסטרים מחתולים?
2. האינטרנט לא מפסיק להפתיע: נחש נושך פפראצי
אם אתם תוהים מהו הקשר בין נחש לאירוע צילום, תכל'ס, גם אנחנו. איזשהו גאון טיפס על הר, תפס את הנחש עם המצלמה ואמר "שמישהו יפרסם את זה!". התמונה עשתה סיבוב מהיר במדיה, כמובן, הכותרות שצצו היו מדהימות מכל בחינה – "נחש בצילום – פרי פעלולים!". למזלנו, אנשי המקצוע המבודחים שלא נותנים לניווט האוווירי על צמרות ההרים להפסיד חדשות זולים לא השתעשעו בתמונה הזו יותר מדי.
3. האם קרני השמש לא שירות נעים?
מי מאיתנו לא נהנה מהשמש, נכון? אז מה קורה כאשר מתחילים לטעון שהשמש מזיקה? כמו שזה נשמע – בחרה קבוצה מסוימת לקרוא לאנשים להימנע מחשיפה לשמש, בתור סיבה בריאותית. הם נלחמו בזה עם כל הכוח שלהם, לאור המידע "שלטענתם" היה ידוע בזמנו. בסופו של דבר, השמש לא החליטה לבטל את כל החופשות שלנו, אבל זה היה מבדר לראות את התגובות של אנשים – "לא! השמש גורם לחרדות!".
שאלות ותשובות שיצחיקו אתכם
- מה זה פייק ניוז? – מידע שקרי או מטעה שמסתובב ברשת.
- אם פייק ניוז כל כך מצליח, איך אני יכול להשתמש בזה לטובתי? – פשוט תעשו את זה במחץ הומורystyczי, ותשמרו על דעה חיובית!
- למה אנשים אוהבים לשתף פייק ניוז? – כי לפעמים זה פשוט מצחיק לראות תגובות ולחיות בעולם אחר.
- איך פייק ניוז משפיע על אנשים אחרים? – יכול לגרום להנאות או פחדים. אחד משני הקצוות!
- מי ממציא את הפייק ניוז? – יש הרבה אנשים, בדרך כלל מצחיקים או כאלו שאוהבים לעשות תכנים קלים ומשעשעים.
4. אבטחת מידע: דקה של זהירות מול המידע המוזר
תחשבו על זה: כל פשע מצוי באינטרנט, לרוב הוא מתפתח במאזנים יצירתיים לגמרי. עם כל החדשות מדאיגות בכל הקשור לדליפת פרטים או מידע אישי, קורה שהרבה מאוד קונספירציות שועטות לרשתות החברתיות. כדי שתדעו, פייק ניוז יכול להיות כלי נפלא, אבל יש לציין שצריך לקבל זהירות. ככל שהמידע מעורר סימני שאלה, כך כדאי לבדוק אותו קודם.
פייק ניוז ופוליטיקה – הופעת אורח לא צפויה!
כולם מדברים על פוליטיקה, אבל מה קורה כשאלברט איינשטין היה מתמודד לראשות? או סתם מישהו שהציע ניווט ולא ידע איפה זה נמצא? אז כן, גילינו שהיו לא מעט טיוטות ששטפו את הרשת, עם אמירות דמוגרפיות מופרכות, התבטאויות פוליטיות מופרכות ולינקים לעתיד. כמה אנשים היו משוכנעים שמדובר במאפייני מצב החולים והמחלות במדינה? בדרום פרו, למשל, גילו פייק ניוז שהיה שמץ של מחלה רקע \וירוס אורגניזמים מסוכנים… מי היה יכול לחשוב על זה?
סיכום
פייק ניוז בישראל הוא לא רק דבר נושא חדשות, אלא קמפיין משעשע ויצירתי שעובר מעבר לגבולות הפורמליים. עם המקרים המוזרים שהצגנו, אפשר לקבוע שהדברים המוזרים לא חייבים להיות תמיד צפויים. היו זמינים לפעמים וצחקו על פייק ניוז, כי כאשר הוא מגיע משולחן הממשל, זה אכן לא